'పేదలందరూ పక్కా ఇళ్లలో ఉండాలన్నదే నా అభిమతం’

Advertisement

మీరు ఇక్కడ ఉన్నారు: హోం ఎడ్యుకేషన్కథ

BANKING AWARENESS

Sakshi | Updated: September 06, 2013 00:04 (IST)
BANKING AWARENESS
 1.    The first Indian bank to open a branch outside India in London in 1946?
     a) SBI    b) PNB    
     c) BOB    d) Canara Bank
     e) BOI
 
 2.    Coins are minted at ?
     a) Mumbai    b) Hyderabad    c) Noida    d) Kolkatta    e) All of these
 
 3.    Which of the following is not a function of commercial bank?
     a) Providing project finance
     b) Selling mutual funds
 c)    Deciding policy rates like CRR, Repo rates/SLR etc.
 d)    Settlement of payments on behalf of the customers
 e)    Providing services such as locker facilities, remittances etc..
 
 4.    The New Capital Adequacy Frame work prescribed for the banks is commonly known as?
     a) KYC norms    
     b) Credit Policy
     c) Basel accord
     d) Fiscal Policy
     e) None of these
 
 5.     Expand the term FRBM?
 a)    Financial Responsibility and Business management
 b)    Fiscal Responsibility and Business management
 c)    Financial Responsibility and Budget Management
 d)    Fiscal Responsibility and     Budget Management
 e)    Formal Responsibility and Business Management
 
 6. What is an Indian Depository Receipt?
 a)    A deposit account with a Public Sector Bank
 b)    A depository account with any of depositories
 c)    An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
 d)    An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
     e) None of these
 
 7.    Land Development Banks form a part of the?
     a) Commercial Banks
 b) Industrial Development Bank of India
     c) Food Corporation of India
     d) Co-operative Credit Structure
     e) None of these
 
 8.    Which of the following cannot be called as a value Added Service offered by bank?
 a)    Special Accounts for poor sections of society
 b)    Accident Insurance Cover
 c)    Instant credit of outstations cheques     
 d)    free cheque books    
 e) All of these
 
 9.    The minimum number of women required for formation of women groups under Development of women and children in Rural Areas Programme is?
     a) 20        b) 15        c) 10        d) 05        e) None of these
 
 10.    What is the full form of 'FINO', a term we see frequently in financial newspapers?
 a)    Financial Investment Network and Operations
 b)    Farmer's Investment in National Organization
 c)    Farmers Inclusion News and Operations
 d)    Financial Inclusion Network and Operations
     e) None of these
 
 11.    With an aim to provide better services to the debit card holders, the Reserve Bank of India (RBI) has directed all commercial and public sector banks to introduce new Automated Teller Machines (ATM) that can deliver lower denomination notes such as?
     a) Rs 10    b) 20    c) 50.
     d) None of the above
     e) All the above
 
 12.    Which of the following banks is limited to the needs of agriculture and rural finance?
     a) RBI    b) SBI    
     c) IFC    d) NABARD    e) Axis Bank
 
 13.    Open-market operations of Reserve Bank Of India refer to?
     a) Trading in securities        b) Auctioning        
     c) Transaction in gold
     d) All of these            e) None of these
 
 14.    Which of the following has introduced a new tool named Data Warehousing and Business Intelligence System for speedy analysis of data and identifica-tion of violations?
     a) IRDA     b) SBI    
     c) RBI    d) TRAI    
     e) None of these
 
 15.    The Reserve Bank hiked the limit for foreign investment in Asset Reconstruction Companies (ARCs) from the earlier cap of 49 percent to?
     a) 74 %    b) 47 %
     c) 57 %    d) 72 %
     e) None of the above
 
 16. Which of the following is NOT the part of the scheduled banking structure in india?
     a) Money Lenders
     b) Public  Sector Banks    
     c) Private Sector Banks
     d) Regional Rural Banks    
     e) State Co-operative Banks
 
 17.    Who is the chairman of the committee constituted by RBI to study issues and concerns in the Micro Finance Institutions sector?
     a) Y.H. Malegam        b) Dr K.C.Chakraborty        c) C.Rangarajan
     d) M.Damodaran     
     e) Smt Usha  Thorat
 
 18.    An instrument of qualitative credit control in india is?
     a) Open market operations    
     b) Credit rationing    
     c) Change in reverse ratio
     d) Bank rate policy
     e) None of these
 
 19.    Which of the following is the full form of the term SLR as used in the banking sector?
     a) Social Lending Ratio
     b) Statutory Liquidity Ratio    c) Scheduled Liquidity Rate
     d) Separate Lending  Rate    e) None of these
 20.    World Bank Headquarters is in?
 
     a) India    b) USA        c) Switzerland    d) Japan        e) UK
 
 Answers
 1)  e;    2)  e;  3)  c;4)  c; 5)  d;  6)  c;    7)  d;    8)  d;  9)  c; 10) a;    
 11) e; 12) d; 13) a; 14) b; 15) a;     16) a; 17) a; 18) b; 19) b: 20) b.    
 
 

వ్యాఖ్యలు

Advertisement

మీ చుట్టూ వార్తలు

Advertisement

Advertisement

Advertisement

EPaper

కట్టుబడ్డాం.. కల నెరవేర్చాం

Advertisement

Most Viewed

ట్రైవ్యాలీ వర్సిటీ అధినేత దోషి: అమెరికన్ కోర్టు

వందలాది తెలుగు విద్యార్థుల భవిష్యత్తును దెబ్బతీసిన అమెరికన్ యూనివర్సిటీ ట్రైవాలీ సంస్థాపకులు సూసన్ జ ...

Advertisement

© Copyright Sakshi 2014. All rights reserved.